przez Gallain » 29 sty 2011, o 14:26
Dzięki za linki, ale jak pisałem, soft i pisany pod niego moduł sterowania już są, zarys techniczny generalnie też. Serwa chcę kupić, mam już na oku takie 20-25kg/cm. Całość bazuje na kodzie open source, którego nie będę modyfikował.
Działko wykrywa cel porównując klatki dostarczane z kamery i zmiany na nich. Czyli jest klatka z tłem, na następnej następuje jakaś zmiana (ruch) i aeg zaczyna strzelać. Jeśli na ekranie jest kilka celów, wybierany jest ten największy (czyli logicznie najbliższy). Całoś zaprogramowana jest tak, żeby nie aktywować się na widok zwierząt (chyba, że dużych)
Oczywiście można zrobić wyłącznik uderzeniowy, żeby można było działko zdezaktywować poprze strzelenie w odpowiedni element (np. blaszka 10x10cm). Dodatkowo zakres działania to pole widzenia kamery i ograniczenia zakresu ruchu serw. Działko będzie można wyłączyć zachodząc je od tyłu. Z pilotem będzie trudniej, bo musiałbym kupić dodatkowy nadajnik, odbiornik i serwo, a koszt tego będzie niemały, więc wersja 1.0 na pewno będzie tego pozbawiona.
Pytając o sens robienia działka nie miałem na myśli technicznych rozwiązań (choć te są zawsze bardzo mile widziane, zakładając że projekt ruszy) tylko sam sens zrobienia i UŻYWANIA czegoś takiego. Bo szkoda by było zainwestować czas i kasę po to, żeby efekt odstawić na półkę.
Co do orgów - przecież będą wiedzieć gdzie jest działko :]
Co do trupów - będzie to dopiero prawdpodobnie przetestowane, ale jeśli ktoś dostanie i się położy albo stanie nieruchomo, to działko powinno uznać go za tło i przestać strzelać, podobnie ze snajperami w ghille - wolno czołgający się snajper prawdopodobnie w ogóle nie zostanie wykryty. No ale to tylko teoria, a prakttka wyjdzie poczas testów polowych.
Jeśli chodzi o smartguna, to czarno to widzę. Jak już pisałem działko działa na zasadzie wykrywania zmian w obrazie, a chodząc ze smartgunem takie zmiany następowały by cały czas i cały system by zwariował. No ale nie o tym temat :]
"Don't bother running, You will only die tired..."