Victor napisał(a):Wygląda jak kibel ze spłuczką i efekt ma podobny;)
Arrow napisał(a):Kamilu, bodajże IDF
Chyba Sayeret Matkal.
Kamil napisał(a):Arrow napisał(a):Kamilu, bodajże IDF
Ha-ha :)
Gdyby ci głupi brodacze byli bardziej zorganizowani to komandosy leżeliby skuci równiutko w rzędzie. Krav maga nie pomaga, gdy brodacz ma kamizelkę, wprowadzą teraz nowe techniki pewnikiem.
Brunner napisał(a):Kamil napisał(a):Arrow napisał(a):Kamilu, bodajże IDF
Ha-ha :)
Kamilu bodajże nie każdy jest tak dobrze poinformowanym filosemitą.
Izzy napisał(a):Brunner, w Entebbe zginał jeden Izraelski żołnierz, kommandor Netanyahu, (brat tego Netanyahu), oraz co najmniej 5 innych było rannych.
Więc nie tak bez strat.
No i nie w 3 minuty, tylko 58 minut na lotnisku, z tego 30 minut walki.
Brunner napisał(a):Izzy napisał(a):Brunner, w Entebbe zginał jeden Izraelski żołnierz, kommandor Netanyahu, (brat tego Netanyahu), oraz co najmniej 5 innych było rannych.
Więc nie tak bez strat.
No i nie w 3 minuty, tylko 58 minut na lotnisku, z tego 30 minut walki.
Tak został śmiertelnie postrzelony, ale jednak nie umarł w Entebbe bo na pokładzie medycznego beninga jeszcze żył, tak więc nie policzyłem:) i jeszcze jeden został ciężko ranny ale sparaliżowany przeżył. Zakładników zgineło 2 osoby.
No tak cała akcja oczywiście trwała dłużej, ale sam rajd oddziału uderzeniowego trwał 3 minuty, licząc od chwili lądowania i wyjechania grupy uderzeniowej do przejęcia terminala.
Sorry za dosłownie minimalne nieścisłości ale już dawno o tym czytałem. A chciałem dac jakiś dobry przykład Izraelskich działań w tym temacie.
Victor napisał(a):Przychodzi Izraelski komandos do rabina,
Weź ty Rebe mi powiedz, ja zastrzeliłem oko jednemu turkowi z markera, Blumsztajn i Michnik piszą, że źle zrobiłem. Teraz ty powiedz, ja źle zrobiłem?
Oj Mosze Mosze może ty i źle zrobiłeś, bo ty mu tylko jedno oko wybiłeś. :)
Glod jest sprawdzonym, choc niezbyt skutecznym na dluzsza mete srodkiem pacyfikacji nieposlusznych regionow. Warto pamietac, ze te statki nie wiozly broni i bomb, tylko jedzenie i srodki do zycia.
Swierzy napisał(a):Swoja droga to wydaje mi sie troche bez sensu wjezdzanie na linie w srodek kotlujacego sie tlumu. Zastanawiam sie dlaczego nie zrobili abordazu z okretu.
Victor napisał(a):Yamnick, akcja była do kitu, mieli środki aby ich obezwładnić, odstrzelić rękę nogę czy cokolwiek by chcieli. Chcieli zabijać, bo to chłopcy zaprogramowani do zabijania, lubią to i mieli okazję odwalić mahometanina to skorzystali.
Szmonces w założeniu miał być mało śmieszny, bo i mało śmiesznych rzeczach opowiada, miał być mądry i może nie wyszło.
StarskiPL napisał(a):Im więcej ofiar, tym lepiej dla sprawy Palestyny. Mam wrażenie, że zaatakowani liczyli na to, że Izraelczycy użyją zabójczej siły ...I w sumie robili wszystko, żeby ich sprowokować do zabijania.
Kamil napisał(a):Dzisiaj Izraelczycy przejęli kolejny statek płynący do Gazy. Pomimo kilkukrotnego nakazu wpłynięcia do Izraelskiego portu (gdzie zawartość miałaby być zlustrowana i wtedy przewieziona do Gazy na izraelskich statkach) statek nie odpowiadał. Znowu żołnierze weszli na pokład, tylko tym razem wszystko poszło bez rozlewu krwi - załoga poddała się poleceniom wojska.
Izzy napisał(a):Oczywiście SPAT-y, SWAT-y, FBI HRT i inne tego rodzaju jednostki są szkolone by strzelać w ten palec na spuście, ale nie tacy lądowali na tym statku.
Devil napisał(a):Kamil, przecież SAS nie jest jednostką policyjną...
moron napisał(a):Kamil, Konwencja o Prawie Morza jest opracowana przez ONZ, ale jest odrębną umową miedzynarodową. BTW Kret, mozesz sprawdzic czy Izrael podpisal i ratyfikował tą konwencje? Ja nie widze ich na liscie :P
Kamil napisał(a):Izzy napisał(a):Oczywiście SPAT-y, SWAT-y, FBI HRT i inne tego rodzaju jednostki są szkolone by strzelać w ten palec na spuście, ale nie tacy lądowali na tym statku.
Takie moje dwie uwagi:
1. Shayayet 13 to jedna z trzech najbardziej elitarnych jednostek w Izraelu, a i podejrzewam że łapie się do światowej czołówki. Co do tej akcji - nie wypowiadam się, być może wiedzieli że załoga nie ma broni palnej, lub w ogóle nie spodziewali się oporu ze strony "flotylli pokoju" i dlatego wyszło takie zamieszanie. Tak czy inaczej S13 potwierdziło swoją elitarność już wiele razy (jeden z najstarszych Izraelskich oddziałów).
2. Chciałbym przypomnieć, że w legendarnej już akcji SASu w ambasadzie irańskiej w Londynie wybito prawie wszystkich terrorystów, przy czym wielu było dosłownie posiekanych kulami. Więc nie przesadzajmy z tym "strzelaniem w palec".
W sytuacjach krytycznych na krótką odległość, i SAS (incydenty z "poddającymi się" terrorystami w ambasadzie Irańskiej lub Irlandii Północnej), i SFOG-i (liczne incydenty w aktualnych wojnach kolonialnych) i pewnie (tu już trzeba pogrzebać) inne jednostki wojskowe, działały w przeszłości w myśl zasady, if in doubt, empty a mag.
Kret napisał(a): Pytanie jakie mi by sie nasunelo to czy wody terytorialne strefy Gazy sa wodami Izraela, czy tez moze nie? Bo jesli nie (choc watpie, bo jak kraj jest okupowany to wody terytorialne tez), to by wyjasnialo taka "przyspieszona" interwencje.
Powrót do Wydarzenia militarne i airsoftowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości