Podpowiedz: przeczytajcie ostatni post Nocone
nocone napisał(a):@PythonBrunner napisał(a):Ok. zaczynam temat quiz, z zagadkami z okresu II wojny światowej i czasów jej bliskich.
Jeszcze jakieś pytania?
/ zasugerowałem się tematem. Przepraszam. Python [emot]
Jak widać przedział czasowy może być dość spory o ile np. dana broń była używana w czasie 2wś. Np. Maxim wz.1910 (używany od 1912 roku ale i też przez całą 2wś) czy w drugą stronę, np. egipskie przeróbki drugowojennych modeli teciaków użytkowanych jeszcze do niedawna. To samo z wydarzeniami np. wojna w Hiszpanii… Zresztą chyba każdy wie o co chodzi. . (Taki sam temat jest nawet wałkowany już dobrych kilka lat na inszym forum i nawet nie napisaliśmy nigdy żadnego regulaminu a i tak wiadomo o co biega:)zagadki powinny dotyczyć tylko i wyłącznie militariów i historii konfliktów w okresie II w.ś. lub bezpośrednio wywodzących się z tego okresu!
Przykład: jakaś broń używana w Iw.ś lub wcześniej była używana (z modyfikacjami lub bez w IIw.ś) OK.
Jakaś broń używana w okresie IIw.ś. była używana gdzieś tam jeszcze w latach 60 lub obecnie. Też OK.
No bardziej pasuje. Ale traci się przez to ten ważny element dydaktyczny:) Bo większość młodszych userów, pewnie częściej zagląda w dział o wszystkim w poszukiwaniu np. gołych bab:) niż do działu historia, który może się kojarzyć ze szkolną nudą a nie zabawą i odkrywaniem ciekawych i nieznanych wydarzeń i sprzętów tego największego i najbardziej znaczącego w historii konfliktu, który definitywnie zmienił sposób prowadzenia wojen:)W sumie można by było ten wątek przenieść do nowo-utworzonego (i pustego) działu "Historia".
Python napisał(a):Jaką ciekawą misję wykonywał ?
Karczoch napisał(a):Mk - 24 Mine - mina na uboty, Amerykańska
Tato napisał(a):Poprawka Karczocha była przed uzupełnieniem Fresha.
Python napisał(a):12 cylindrowy silnik chłodzony cieczą, znalazł zastosowanie w samolotach myśliwskich. Na rysunku chyba Merlin V12, najbardziej sławny silnik rego typu w WW2.
Miał przewagę nad silnikiem gwiazdowym, działał sprawniej na większych wysokościach, miał mniejszy przekrój czołowy, dawał się łatwiej doładować.
Izzy napisał(a):Python napisał(a): Nie bez powodu P-47 czy Fw-190 miały gwiazdowe silniki.
O minutę byłem szybszy, ale to twoja odpowiedz naprowadziła mnie na moją odpowiedz, taki teamwork troche:)Cholera za długo się zastanawiałem :)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość