ZeRT napisał(a):To jak kto strzela i jak szanuje zapas amunicji to jego sprawa.
Struś napisał(a):Co do tych 2 tysięcy kulek - na Młocie Thora był limit 600 kulek w magazynku dla KM'isty. Chyba, że mówisz Moses tak ogólnie, nie w kontekście MT.
Moses napisał(a):Na MT spotkałem się z taką sytuacją, jednakże jest to pisane w kontekście ogólnych zasad.
Wokash napisał(a):Różnica jest ponad 3 krotna [emot]
Wokash napisał(a):Do tego może to był UKM forteczny [emot]
Wokash napisał(a):Jeśli Cię to pocieszy rozumiem twój punkt widzenia i na prawdę życzę powodzenia.
Moses napisał(a):Człowieku co to za pytanie? Stwierdzony został fakt że mamy problem z kulturą prowadzenia ognia, a Ty teraz zamierz bić pianę o to czy zostało wystrzelonych 600 czy 2000 szt kulek.
Struś napisał(a):Co do tych 2 tysięcy kulek - na Młocie Thora był limit 600 kulek w magazynku dla KM'isty. Chyba, że mówisz Moses tak ogólnie, nie w kontekście MT.
Moses napisał(a):Na MT spotkałem się z taką sytuacją, jednakże jest to pisane w kontekście ogólnych zasad.
Fenris napisał(a):Widzę że jednak trzeba Ci zrobić łopatologiczny, logiczny rozbiór zdania wraz z odnośnikami i tłumaczeniem abyś zrozumiał a nie tylko odbijał piłeczkę więc ok:
w pierwszym poście napisałeś: "W sobotę spotkaliśmy się z sytuacją kiedy atakując bunkier zaczęliśmy być ostrzeliwani przez SAWa lub czegoś podobnego. Ostrzał wyglądał w sposób taki że kolega nacisnął na spust, który puścił po kilku dziesięciu sekundach od rozpoczęcia strzelania. Jednym słowem nie różniło się to od typowego jebankowego strzelania kiedy cymowiec z hicapem przycupnie za drzewem i wywala całego Hicapa. (...)Więc koledzy pamiętajcie że dostaliście bonus w postaci 2000tyś. kulek w magazynku, którego nie musicie zmieniac. Nie oznacza to jednak że można go wystrzelać jedną serią. Niech Wasza kultura ognia nie polega na zasadzie spray and pray". - Pierwsze twoje zdanie sugeruje, że spotkałeś w sobotę na imprezie MT 2 gościa który wywalił do Ciebie bardzo długą serię. Drugie z cytowanych zdań zdradza twoją niewiedzę dotyczącą limitów magazynków w KMach na imprezie MK2 gdyż zakładasz że gość miał 2k kulek. Oczywiście piszesz to wszystko w kontekście nieumiejętnego prowadzenia ognai przez ludzi zaopatrzonych w KMy.
Fenris napisał(a):Następnie Struś napisał: "Co do tych 2 tysięcy kulek - na Młocie Thora był limit 600 kulek w magazynku dla KM'isty. Chyba, że mówisz Moses tak ogólnie, nie w kontekście MT." - wskazał Ci twój brak wiedzy na temat przepisów w pierwszej części swojej wypowiedzi, następnie zapytał się czy być może chodzi Ci o inne imprezy gdzie limit 600 kulek nie obowiązuje, ale nieumiejętne prowadzenie ognia również ma miejsce.
Następnie napisałeś: "Na MT spotkałem się z taką sytuacją, jednakże jest to pisane w kontekście ogólnych zasad." - co sugeruje, że na MT 2 spotkałeś się z sytuacją gdzie gość zapatrzony w KM z 2k kulek prowadził do Ciebie ogień w nieumiejętny sposób. W żaden sposób nie dementujesz tego że gość miał tyle w magazynku, ba pisząc że spotkałeś się z taką sytuacją odnosisz się zarówno do tego, że miał 2k kulek w magu jak również do tego że nieumiejętnie prowadził ogień.
Fenris napisał(a):Co do tego czy niewłaściwie zrozumiałem twoje "słowa pisane" to owszem zadałem pytanie i dostałem od Ciebie odpowiedź: "Człowieku co to za pytanie? Stwierdzony został fakt że mamy problem z kulturą prowadzenia ognia, a Ty teraz zamierz bić pianę o to czy zostało wystrzelonych 600 czy 2000 szt kulek." co sugeruje że wisi Ci czy gość miał 600 bb w magu czy 2k i że dla Ciebie tak rażące oszustwo jest błahostką w kontekście "kultury prowadzenia ognia".
Dla mnie błahostką nie jest, podobnie jak rzucanie między wierszami że ktoś mógł mieć właśnie tyle BB załadowane wbrew zasadom. Dlatego też apeluje o myślenie nad tym co piszesz.
Fenris napisał(a):Moses a ty liczyłeś te kulki że wiesz że było ich 2k a nie 600 sztuk ?
Schwarz napisał(a):O ile mi wiadomo SAW i Minimi zasilane są z taśmy i jako takowe nie miały limitu amunicji. AMunicja 600szt była do rkm'ów zasilanych z magazynków pudełkowych bez nap. elektrycznego czyli np: RPK, LSW itepe itede
Moses napisał(a):Spotkałem się z sytuacją niekulturalnego prowadzenia ognia z MG.
Na Hurtgenie nasz AIM-owy maszynguner Korzeń, pruł ze świnimi, przez bite 40-60 sec
Moses napisał(a):taśma połączona w taki odcinek zacieła by się kilka razy
Dalej napisał(a):A tu strzelane aż padnie:
http://www.youtube.com/watch?v=OD2hV8uCkQM
Moses napisał(a):Broń typu SAW i inne tej klasy powstały aby przyszpilać ludzi swoją szybkostrzelnością, a nie aby prowadzić ogień ciągły, gdyż to posiada większość karabinów.
The automatic rifle is a squad leaders weapon. Though the automatic rifle has changed, the role of the automatic rifleman has not since its conception circa World War I. The automatic rifleman supports the infantry squad in the offense and defense. The M249 SAWS is a lightweight, gas-operated, magazine or disintegrating metallic link-belt fed, individually portable machine gun capable of delivering a large volume of effective fire. The M249 AR provides accurate fire approaching that of the rifle yet gives the heavy volume of fire common to a machine gun. The M249 replaces the two automatic M16A1 rifles in the rifle squad on a one-for-one basis in all infantry type units and in other units requiring high firepower. Fielded in the mid-1980s, the SAWS filled the void created by the retirement of the Browning Automatic Rifle (BAR) during the 1950s because interim automatic weapons (M14 Series/M16A1 Rifles) had failed as viable "base of fire" weapons.
Automatic rifles allow rifle squads to take a light automatic weapon with them in the assault. In the defense, they add the firepower of 10 or 20 riflemen without the addition of manpower. Characteristically, automatic rifles are light, fire rapidly, and have more ammunition than the rifles in the squad that they support. Each squad has three automatic rifles. bla bla bla
Moses napisał(a):In the defense, they add the firepower of 10 or 20 riflemen without the addition of manpower.
Na MT spotkałem się z sytuacją, kiedy ktoś zapomniał o czymś takim jak kultura prowadzenia ognia, i wywalił bardzo długą serię
wszelakie instrukcje dotyczące obsługi ostrych broni piszą że ogień powinno się prowadzić krótkimi seriami, a nie ogniem ciągłym ze względu na przegrzanie się lufy
No to popatrz że w realu wystrzelałby teoretycznie 750-1000 pocisków (teoretyczna szybkostrzelność SAWa). Więc jak widzisz nie ma to odniesienia do realiów prawdziwego pola walki. Bo po pierwsze nie ma tak dużego magazynka, taśma połączona w taki odcinek zacieła by się kilka razy, lufa i komora już by się niebezpiecznie nagrzała, stwarzając zagrożenie dla strzelającego. nie mówiąc już o zmniejszeniu żywotności.
Dobry apel:) szkoda ,że amerykanie lądujący na omaha beach nie wystosowali takiego do niejakiego Hein Severloha w ramach realności prowadzenia ognia, może nie strzelał by do nich przez bite 9 godzin(i to latem gdzie niby cięzej ochłodzić broń). Tutaj wroche więcej o tej sytuacji: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=2302Niech Wasza kultura ognia nie polega na zasadzie spray and pray
Powrót do Luźne dyskusje o MILSIMach
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości