przez Vlad » 30 maja 2012, o 10:59
Byłem zobaczyłem i niestety muszę skomentować.
Sam pomysł konwentu jak najbardziej dobry. Popularyzowanie Historii w Polsce jest konieczne lub wręcz obowiązkowe. Spora obecność grup Rekonstrukcyjnych. Dużo broni, mundurów z II wŚ. Pojazdy których było sporo: Hezter, T34/85, M4 Sherman, Marder, Sdkf 250, 2 polskie tankietki TK I TKS, Kubuś, motocykle, armatki, i wiele innych. Nie brakowało także przedstawiceli innych epok jak epoka Napoleońska czy Wojna Secesyjna Wikingowie. Na prawdę fajni ludzie ze sporą wiedzą z którymi warto pogadać i czegoś się dowiedzieć.
Zdecydowanie za mało grup współczesnych, których mamy sporo w naszym światku ASG -milsim. Nie chcę zmyślać ale były chyba 2 ( US marines i Brytole). Koledzy z RAF i RMC postarali się przygotować się jak należało i zainteresowanie było widoczne.
Makiety do gier i stanowiska dostępne dla gier strategicznych pod namiotami a wiec zabezpieczone przed przypadkowym deszczem. Nie jestem specem w tej dziedzinie więc może ktoś inny napisze więcej informacji. Kilka sklepów z mundurami, szpejem, grami, modelami etc. Duży Ekran i nagłośnienie pozwalało na dobrą informację. Organizatorzy zadbali też o Catering i sprawy sanitarne choć tu mogło być zdecydowanie lepiej.
To było nieco miodu
Niestety jak napisałem na wstępie jest też łycha dziegciu i to spora.
1 Kulawy marketing, zero praktycznie reklamy, brak zainteresowania mediów samą Imprezą. O konwencie dowiedziałem się pocztą pantoflową przez Fejsa. Tak się nie da zrobić dobrej imprezy by przyszło sporo zainteresowanych ludzi. Dotyczy to głównie młodzieży i dzieci, której należy kłaść do głowy kolejne lekcje historii. To co było pokazane jest wręcz przykładowym uzupełnieniem tych suchych lekcji, wręcz plastycznym i multimedialnym przekazem zostającym w głowie na długo.
2 Olbrzymie opóźnienia w czasie rozpoczęcia rekonstrukcji. To można przecież przygotować zawczasu dogadać scenariusz i przygotować teren. Nie ma nic gorszego niż zniecierpliwiona publiczność.
3 Mały teren do rekonstrukcji, zbyt mały jak na ilość pojazdów biorących udział, powodował zbytnie zagęszczenie. Podobnie z możliwościami obserwacji walk przez widzów. Na szczęście tych było mało. To można było poprawić
4 I na koniec (info z opowieści kolegów) skandaliczne zachowania niektórych grup REKO wieczorem po zakończeniu sobotnich prezentacji ( propagowanie faszyzmu w najprostszej formule)
Wiem, że to miejsce nie jest najlepszym forum na opinie ale musiałem. Tak czy inaczej liczę że w przyszłym roku znów wybiorę się na konwent z myślą że będzie lepiej przygotowany i rozreklamowany.