Ale już kolekcjonerzy będą mogli gromadzić każdą broń, także tę używaną przez strzelców wyborowych, z wyjątkiem broni automatycznej i kusz. W dodatku nawet tę produkowaną współcześnie (a nie tylko do 1945 roku, jak w starych przepisach). Oczywiście nie będą mogli jej nosić, ani jej używać.
Tom napisał(a):Politycy różnie interpretują. Liczy się interpretacja prawników, a nie polityków
Arafat napisał(a):To mam wydać tyle pieniędzy i trzymać sobie "ostrego glocka" na półce? :/
8. Zabrania się noszenia broni posiadanej na podstawie pozwolenia do celów kolekcjonerskich lub pamiątkowych bez zgody właściwego organu Policji.
9. W rozumieniu ustawy noszenie broni oznacza każdy sposób przemieszczania załadowanej broni przez osobę posiadającą broń.
Arafat napisał(a):8. Zabrania się noszenia broni posiadanej na podstawie pozwolenia do celów kolekcjonerskich lub pamiątkowych bez zgody właściwego organu Policji.
9. W rozumieniu ustawy noszenie broni oznacza każdy sposób przemieszczania załadowanej broni przez osobę posiadającą broń.
Nie można jej nosić - a co ze strzelnicą/samoobroną w domu? Co z zakupem naboi?
Szpargał napisał(a):Nie wiem co Polityka miała na myśli, ale jeśli dostaniesz broń do celów kolekcjonerskich to w czerwonej książeczce mogą Ci wbić klauzulę "bez prawa zakupu amunicji", czyli nie wolno Ci użyć tej broni zgodnie z przeznaczeniem (czyli strzelać).
Arafat napisał(a):Szpargał napisał(a):Nie wiem co Polityka miała na myśli, ale jeśli dostaniesz broń do celów kolekcjonerskich to w czerwonej książeczce mogą Ci wbić klauzulę "bez prawa zakupu amunicji", czyli nie wolno Ci użyć tej broni zgodnie z przeznaczeniem (czyli strzelać).
O to też mi chodziło - jednak nie rozumiem, jaki by to miało cel i sens?? Po co kolekcjonować "broń" z której nawet strzału nie można oddać? Po co wydać ciężką kasę na zdobycie uprawnień + zakup broni, jeśli będzie leżała na półce?? :D
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości