Bardzo dobrze, trzeba rozmawiać, zasady są oparte na doświadczeniach, ale zawsze można porozmawiać o ich modyfikacji czy zmianie.
Niestety, kolega wątek, mimo iż ciekawy i merytoryczny, usunął, bo został tam ostro skrytykowany.
Założył drugi: https://www.facebook.com/groups/3054970 ... 215609546/
którego treść wklejam tutaj, i zapraszam do ewentualnej rozmowy na Forum, bo na Fejsie tematy bardzo szybko znikają, i ciężko je odszukać:

Jack Nelson
Topic o Mancrafcie został usunięty przezemnie, ponieważ beton pozostaje betonem i nic póki co nie ulegnie zmianom ponieważ repliki zasilane Polarstarem itp. posiadają reduktory z zaworami bezpieczeństwa pozwalającymi na regulację do 11BAR (160PSI), z kolei zawór bezpieczeństwa w Mancrafcie pozwala na regulację do 12BAR.
Wobec tego repliki posiadające w/w zawory pozwalające na regulację do 11BAR (około 650FPS) mieszczą się w regulaminie pozwalającym na maxymalną moc 600FPS.
Dziękuję za uwagę.
Lubię to! · · Udostępnij
Sergiusz Sergio Jakób lubi to.
Piotr Kaszyński A co to jest replika zasilana Polarstarem ?
9 godz. · Lubię to!
Maciej Spajda
Jack, więcej jak 120 PSI (8,2 bar) w polarstarze i wolverine rozwala konstrukcję wewnętrzną modyfikacji. Reduktor nie ma nic do rzeczy. Mixujesz i mylisz 3 pojęcia. Rzeczywiście ciężki orzech do zgryzienia
9 godz. · Lubię to!
Jack Nelson
http://hpairsoft.eu/.../16-reduktor-cis ... a-lpr.html
Ile jest napisane? 120 czy max 160PSI ?
Ile pytam ja się?
Reduktor ciśnienia - Ninja LPR - HP Airsoft EU - High Pressure and...
hpairsoft.eu
9 godz. · Lubię to!
Maciej Spajda
Jack, wytłumaczę ci to jak krowie na miedzy, a najlepiej zadam zagadkę... Masz oponę w samochodzie/rowerze. Pompujesz ją pompką elektryczną. Pompka może nabić ciśnienie 20 bar, jednak przy 5 barach rozpierdala ci oponę w drobny mak. Pytanie teraz do ciebie na inteligencję: Jakie jest maksymalne ciśnienie robocze opony ? 5 czy 20 bar ?
9 godz. · Lubię to! · 5
John Kon Smithski
Hehehehehe
9 godz. · Lubię to!
Piotr Kaszyński
Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym
9 godz. · Lubię to! · 1
Jack Nelson
Chodzi tu tylko i wylacznie o regulacje... i spieranie sie ktory zawor jest lepszy... zbedne pieprzenie.
9 godz. · Lubię to!
Andrzej Szemieta Touche'
9 godz. · Lubię to!
John Kon Smithski
1. Zawór MC jest gorszy.
2. Silniki p* i wolverine rozpadają sie przy cisnieniach przy ktorych MC rozwija skrzydła.
3. Dla mnie to bez znaczenia, sam mam giwerę hpa z potencjałem 600+ fps wiec nie bede wyrokował
9 godz. · Lubię to!
Michał Masłowski
Chłopie zrób cykl imprez dla mancraftowców i będzie ok. Oczywiście liczysz na rozsądek ludzi, ale rozumiem, także, że przy jakimś problemie z MC wziąłbyś jako rzecznik tego środowiska odpowiedzialność na siebie. Takie moce wiążą się z dodatkową odpowie...Zobacz więcej
3 godz. · Lubię to!
Michałek Grabek
Michał Masłowski ale co jest bardziej niebezpieczne? Aeg 550fps czy mc z 600fps na pokładzie? Bk według mnie aeg 550fps bo można szybko naciskać spust .
3 godz. · Lubię to!
Michał Masłowski
Michał czy w AEGu 550 można jednym ruchem ręki zmienić moc na 600+, czy AEG może mieć awarię, która spowoduje nagły przyrost mocy, bez wiedzy właściciela?
3 godz. · Lubię to! · 1
Michałek Grabek
Nie słyszałem jeszcze o awarii MC w postaci większego fpsu. Po drugie ustawianie wielkiej mocy w mc nie ma sensu ze względu na słabe jakościowo ciężkie kulki .
3 godz. · Edytowany · Lubię to!
Rafał Adam Adamowicz
W p* można szybko zmienić i zablokować opcje full auto jak i rps . Więc dla mnie osoba świeża co ma 540fps i 30rps jest groźniejsze niż 650 fps w MC
2 godz. · Lubię to! · 1
Michał Kwieciński
Szczerze mówiąc, mam gdzieś czy są dopuszczone MC czy inne KFC. Podstawowa kwestia, która tutaj powinna być wspomniana- W WARSZAWIE JEST CONAJMNIEJ 5 ŚRODOWISK, które organizują co tydzień strzelanki. Nie podobają Ci sie zasady, bo zabraniają MC? Nie przychodź lub przyjdź z inną repliką- proste jak budowa czołgu t-55.
2 godz. · Edytowany · Lubię to! · 2
Maciej Spajda
Jak tam Jack Nelson , otrzymamy odpowiedź ? Bo już druga zagadka przygotowana !
1 godz. · Lubię to!
Jarek Paluch
Na wstępie nie nie mam żadnej repliki MC Ale chce mieć kiedyś taka w Aegu.
Michał Kwieciński uważasz ze rozwiązanie problemu to pozbycie się gracza ? Replika MC pozwala na ustawianie odpowiedniej mocy fps w zależności od ciśnienia jakie ustawisz na re...Zobacz więcej
1 godz. · Lubię to! · 1
Piotr Kaszyński
Jarek wybacz ale co ty gadasz ?? co ma do tego jakoś wykonania ? zresztą w MC dość niska ?Sprawą najważniejszą jest bezpieczeństwo a MC nie instaluje zabezpieczeń dodatkowo ich reduktory nie posidają opcji plombowania ich więc co jeszcze ?
1 godz. · Lubię to!
Jarek Paluch
zapewne widziałeś jak sa plombowane nowe butle z gazem ? Replikę dajesz na chrono zostaje opisana na 600 fps i nakładasz taki kołnierz na pokrętło reduktora naklejasz bezpieczna naklejkę i problem ??? pod koniec imprezy sprawdza się w jakim to jest stanie jeśli nie tknięta spoko jeśli zerwana lub uszkodzona na tyle by zmienić moc koledze dziękujemy ale jednemu a nie wszystkim innym .
1 godz. · Lubię to! · 1
Michał Kwieciński
Jarek Paluch "Pozbycie się gracza" Przecież napisałem, że zawsze można wziąć inną replikę- (mając kasę na MC, można wysupłać na jakąś inną, wypożyczyć na potrzebę strzelanki). Przekonywanie wszystkich środowisk do MC to trochę zawracanie kijem Wisły jak dla mnie. Kazda strzelanka ma swoje zasady, a jej organizator ustala prawa jakich trzeba przestrzegać- przykładowo na Stalkera do Wojska przyjdziesz jedynie w Rosyjskim mundurze, na Pogostje nie ma wstępu dla AEGów powyżej 450fps, a na WW2 nie ma MC. Ludzie, to naprawdę nie jest takie trudne do zrozumienia
1 godz. · Lubię to!
Jakub Iwański
>Topic o Mancrafcie został usunięty przezemnie,
Zachowałeś się skandalicznie!
1 godz. · Lubię to!
Jarek Paluch
Hmm a ty nie widzisz ze rozchodzi się dlaczego jest zabroniony a nie ze jest zabroniony .(bo zabronienie jest trochę na bezsensownych zasadach ) . Mówisz kupić inna replike inna znalesc . Wydaje mi sie ze nasze środowisko posiada trochę kultury i akceptacji i zamiast takich ludzi wspierać i im pomagać to większość ich potepia i nazywa ilotami bo maja MC
1 godz. · Edytowany · Lubię to!
Mateusz Zieliński
Chryste.
Zarówno Piotr Kaszyński jak i Michał Masłowski podali podstawowe argumenty.
1. W MC jest minimalny środek kontroli, "plombowania", a wystarczy, że po strzelance jak to zwykle bywa koleś pójdzie sobie swoją drogą, lub wyjdzie ciut wcześniej i z kontroli tyle.
2. Awaryjnośc MC, usterki które nawet bez wiedzy mogą spowodowac wrost FPS na ponadregulaminowe
1 godz. · Nie lubię · 1
Zabka Zabol
Jarek Paluch ma rację. Da się wprowadzić kontrolowane używanie replik MC tak żeby wyeliminować debili a z pozostałymi bawić się. Fajnie jak są z nami snajperzy bo jak nagle przelatuje obok nas kulka nie wiadomo skąd to ludzie zaczynają się zachowywać jak na prawdziwych manewrach a nie jak na spacerze bo są poza zasięgiem. Niestety ale samozwańczy ambasador ma niedostateczną wiedzę i za małą siłą przebicia w środowisku a ludziom z replikami MC wcale tak bardzo nie zależy na zmianach. Można przecież powołać grupę reprezentującą MC i jak pisał już Maciej Spajda EDUKOWAĆ środowisko. Pokazać co i jak, po ludzku się spotkać przy piwie z organizatorami i rozpocząć dialog a nie opluwać się FB i obrażać na wszystkich. Producent też generalnie położył na to laskę chyba.
Jarek Paluch
skoro wyłaźi to dziękuje takiej osobie nie zależy albo ma coś do ukrycia restrykcje mogą byc nałożone . A z tego co wiem reduktory i wężyki jak i butle maja zapas ciśnienia , nie uważam by było możliwe nagle zwiększenie . Bo jak by coś pierdolnęło to na amen . chyba ze znasz taki przypadek
Mateusz Zieliński
Zdarza się, że z różnych powodów wychodzi się wcześniej, to żona czeka, to nagle szef jest chujem i trzeba coś zrobic. Tak samo ktoś może wyjśc ze strzelanki niezauważonym i i tyle.
To nie jest takie proste, że przekręcasz jedną rzecz i już, wiemy o ty...Zobacz więcej
1 godz. · Lubię to!
John Kon
Smithski Jest rozwiązanie w postaci regulatorów typu ninja lpr ale nie podoba się że drogie.
57 min · Lubię to!
Zabka Zabol
Myślę że do zagadnienia można podejść z innej strony. Chcesz się z nami strzelać mając MC ok ale jak nam UDOWODNISZ że nie da się w czasie walki podnieść mocy. I jak komuś będzie zależało to znajdzie sposób/metodę. Jakub Iwański racja, sporo zostało powiedziane i generalnie sama dyskusja w miare rzeczowo się toczy i to już jest postęp w temacie
54 min · Edytowany · Lubię to!
Rafał Adam
Adamowicz Poprawianie zasad na FB..... Naprawdę ? Za miesiąc nie znajdziesz tego postu . Takie rzeczy porusza się na forum dla potomnych a nie na tablicy FB....
55 min · Nie lubię · 1
Maciej Spajda
Zabka Zabol , rozwiązanie zostało podane: Używaj reduktora o maksymalnym ciśnieniu roboczym 10 bar. Nie stać cię na LPR ? No cóż, ciężko z innymi rozwiązaniami
54 min · Lubię to!
Rafał Adam Adamowicz
W sumie nie ma problemu z innymi rozwiązaniami po prostu to środowisko utrudnia . Są specjalne plomby na reduktory pasują nawet na te od MC . Wystarczy dać jasną zasadę na początku pokazujesz orgowi on to plombuje przed wyjście z jebanki masz obowiązek...Zobacz więcej
48 min · Lubię to! · 1
Jakub Iwański Nelson -
Założyłeś wątek dotyczący ważnej dla ciebie sprawy, i super.
Zaproponowałeś zmianę zasad, i dobrze - zasady są przemyślane i wynikające z praktyki, ale żadna zasada nie jest dana na zawsze, trzeba rozmawiać i można je zmienić.
Ludzie sporo mądrego napisali (na tyle na ile zdążyłem przeczytać),
ale dyskusja poszła nie tak jak chciałeś, właściwie byłeś w swojej propozycji osamotniony - więc ją wyrzuciłeś w pizdu. Ślad nie został.
Wniosek jest taki:
Ty nie chcesz poprawić zasad, dla dobra całej społeczności,
tylko chcesz PRZEPCHNĄĆ, WBREW poglądów zdecydowanej WIĘKSZOŚCI, rozwiązanie dla twojej własnej wygody.
Trochę jak lewacy, próbujący wbrew społeczeństwu, przepchnąć swoje różne zjebane pomysły na "naprawę świata".
Bo se kupiłeś replikę, i jesteś zły, że jej nie możesz używać na jebankach.
Miałem zaproponować rozwiązanie, które zadowoliło by wszystkich, ale skoro kieruje Tobą wyłącznie EGOIZM, to radź sobie sam.
Pozdrawiam.
Zdjęcie użytkownika Jakub Iwański.
21 min · Lubię to! · 2
Mateusz Zieliński
A może inaczej. Weź Nelson następnym razem dwie repliki na jakąś imprezę i spróbuj przekonac do swoich racji organizatorów. Niech nikt nie wie, że masz MANCRAFTa i zobaczymy jak będzie z kwasami. Jeżeli kwasy pojawią się idealnie po pokazaniu, że miałeś MANCRAFTa to sprawa jest jasna.
Jak się nie uda na pierwszym spotkaniu, próbuj na innym, na innym, aż przeprowadzisz ten mały test i po kłopocie.
Nie muszę oczywiście przypominac, że zastosujesz się do wszelkich podanych przez siebie rozwiązań