Witalik napisał(a):A ja się pytam, gdzie są urzędnicy, którzy do tego dopuścili. To oni teraz powinni zakasać rękawy i łatać dziury, ratować ludzi?
Nie lansowac się i mądrzyć przed kamerami, tylko za robotę się wziąć - banda złodziei, łapówkarzy, karierowiczów itd
Akcja pomocy może i słuszna aczkolwiek, za późno...
Co zostało zrobione po 1997r? Przez 13 lat, nikt się nie interesował i nie zabezpieczał, tylko teraz jak już żywioł nie jest do opanowania?
Założę się, że za kilka miesięcy urzędnicy zapomną o powodzi i za kilkanaście lat po raz kolejny będą ludzie zalewani.
Polak mądry po szkodzie, ale czy ta szkoda musi kilka razy dotknąć ludzi żeby ich mózgi poruszyć?
Ja co prawda mieszkam daleko od rzeki i powódź mi nie grozi, ale jak bym mieszkał na terenie zagrożonym, to przez te 13 lat zrobiłbym, choćby w czynie społecznym, takie wały i umocnienia, które zabezpieczają przed tragedią.
Każdy tylko narzekać umie, ale zrobić coś to już nie koniecznie. A wystarczyłoby pomyśleć wcześniej.
TBM napisał(a):Ja was wszystkich rozumiem, ale wojsko nie jest od tego żeby sypać piasek i układać worki. Ma inne priorytety na które wydają fundusze.
TBM napisał(a):Nie został ogłoszony stan klęski żywiołowej - a w rozmowach zarówno z premierem jak i marszałkiem obaj stwierdzili, że jeszcze nie ten czas jeśli wogóle.
Kamil napisał(a):TBM napisał(a):Ustawa o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej:
Dalej napisał(a):Kamil napisał(a):TBM napisał(a):Ustawa o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej:
Ale czy "powszechny" nie oznacza służby z poboru?
TBM napisał(a):Ja was wszystkich rozumiem, ale wojsko nie jest od tego żeby sypać piasek i układać worki. Ma inne priorytety na które wydają fundusze. Tak, jestem z tego kręgu, więc wiem jakie są wewnątrz jednostek rozmowy. WOJSKO JEST OD TEGO ŻEBY BRONIĆ NIEPODLEGŁOŚCI I GRANIC
Konrad ''Owca'' napisał(a):TBM napisał(a):Ja was wszystkich rozumiem, ale wojsko nie jest od tego żeby sypać piasek i układać worki. Ma inne priorytety na które wydają fundusze. Tak, jestem z tego kręgu, więc wiem jakie są wewnątrz jednostek rozmowy. WOJSKO JEST OD TEGO ŻEBY BRONIĆ NIEPODLEGŁOŚCI I GRANIC
Litości.... Wojsko nie jest od tego żeby pilnować koszar - od tego wynajmuje się za moje (między innymi) pieniądze z podatków firmy ochroniarskie, nie jest od tego żeby prać i sprzątać - wynajęte firmy sprzątające czyszczą koszary i piorą zapocone gacie, nie jest od tego żeby sobie gotować - żarcie dostarczają firmy cateringowe. Do Afganu też nie ma chętnych żeby jechać.... A wały to niech lepiej sypią cywile, żeby jaśnie państwo wojsko się przypadkiem nie zmęczyło, bo jeszcze by trzeba zapłacić za pracę w nadgodzinach.... Mówiąc po starowojskowemu: "W dupach kurwa się wam w tym Wojsku poprzewracało...."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości