Kolejny krwawy zamach w Rosji

Pisz o czym chcesz, jak przesadzisz to i tak wywalę. Żadnej polityki.

Re: Kolejny krwawy zamach w Rosji

Postprzez nocone » 4 kwi 2010, o 21:16

Bo im zdarzył się w Hiszpanii mały fuckup, który to spowodował że dostali ostro w pupę od niżej rozwiniętej wówczas kultury chrześcijańskiej.

Ja bardziej Piłem do wypowiedzi Daleja - jako że Islam namawiał do życia prostego i skromnego, lecz jednocześnie cenił wynalazców, a Kościół przynajmniej w tamtych czasach z intelektualistami rozprawiał się w mniej sympatyczny sposób.
Obrazek
nocone

White Cross: 517
Na starym Warriorze od: 2009

Postprzez Mider » 4 kwi 2010, o 21:38

U arabów było fajnie aż do imperium otomańskiego. Potem niestety szlag trafił całe wieki osiągnięć.
Rekonkwista na półwyspie iberyjskim miała chyba stosunkowo małe znaczenie.
Kto mieczem wojuje zginie od miecza.
Kto miecza nie dobywa, lub z rąk go wypuszcza, zginie na krzyżu.
Bany na WW => ||||| (w tym urodzinowy)
Zanim powstał Internet, każdy wioskowy głupek siedział w swojej wiosce. [z sieci]
Mider

White Cross: MGPP/CSAR CG-1
Na starym Warriorze od: 0

Postprzez nocone » 4 kwi 2010, o 22:16

Wypowiadam się na temat półwyspu iberyjskiego - bo w tym temacie mogę się podeprzeć wiedzą z głowy.
Obrazek
nocone

White Cross: 517
Na starym Warriorze od: 2009

Postprzez WichuR » 6 kwi 2010, o 21:19

yamnick napisał(a):
.. AlKohol, AlKaida, AlJazeera AIigator :)

Poważnie zaś: bez wątpienia zawdzięczamy całkiem sporo kulturze i nauce arabskiej, ale podaj mi teraz podobną listę tyle że z czasów późniejszych od średnioiwiecza. Coś mi mówi że będzie dość krótka.
Właśnie to miałem na myśli pisząc że mieli oni swoje umowne "5 minut" w dziejach ludzkości, które bezpowrotnie minęły. Mam zresztą nieodparte wrazenieże czas tzw. Zachodu powolutku się kończy. Imperia upadają niezauważalnie ale nieuchronnie

Witam po świętach :)

Nie masz wrażenia, że wróciliśmy do punktu wyjścia? Coś ich w tym średniowieczu ostro musiało zmęczyć, że odechciało im się rozwoju, wynalazczości i tak dalej.? Ja obstawiam, że to dzieło naszych europejskich przodków i ich pomysłów na zbawienie świata (no i tam na drobny dodatek do pensji rycerza zdobyty w delegacji). Po nich brytyjczycy i reszta wpadli ze swoją wysoką kulturę i cywilizacją traktując ich (Arabów, Hindusów, a których gospodarzy tak nie potraktowali) jak podludzi. A na koniec amerykanie pokazali jak elegancko zbudować gospodarkę na bazie rabunkowego eksportu surowców nieodnawialnych.

W mojej ocenie rabunek bliskiego wschodu (a i nie tylko) trwa sobie w najlepsze, od czasów wypraw. Ciemnota temu sprzyja, bo przecież takich łatwiej oszukać. Więc wszytsko się zgadza... Niestety.
Wszystkiego po trochu...
WichuR

White Cross: ASGeG Warszawa (Suspended)
Na starym Warriorze od: 2006

Poprzednia strona

Powrót do O wszystkim