yamnick napisał(a):
.. AlKohol, AlKaida, AlJazeera AIigator :)
Poważnie zaś: bez wątpienia zawdzięczamy całkiem sporo kulturze i nauce arabskiej, ale podaj mi teraz podobną listę tyle że z czasów późniejszych od średnioiwiecza. Coś mi mówi że będzie dość krótka.
Właśnie to miałem na myśli pisząc że mieli oni swoje umowne "5 minut" w dziejach ludzkości, które bezpowrotnie minęły. Mam zresztą nieodparte wrazenieże czas tzw. Zachodu powolutku się kończy. Imperia upadają niezauważalnie ale nieuchronnie
Witam po świętach :)
Nie masz wrażenia, że wróciliśmy do punktu wyjścia? Coś ich w tym średniowieczu ostro musiało zmęczyć, że odechciało im się rozwoju, wynalazczości i tak dalej.? Ja obstawiam, że to dzieło naszych europejskich przodków i ich pomysłów na zbawienie świata (no i tam na drobny dodatek do pensji rycerza zdobyty w delegacji). Po nich brytyjczycy i reszta wpadli ze swoją wysoką kulturę i cywilizacją traktując ich (Arabów, Hindusów, a których gospodarzy tak nie potraktowali) jak podludzi. A na koniec amerykanie pokazali jak elegancko zbudować gospodarkę na bazie rabunkowego eksportu surowców nieodnawialnych.
W mojej ocenie rabunek bliskiego wschodu (a i nie tylko) trwa sobie w najlepsze, od czasów wypraw. Ciemnota temu sprzyja, bo przecież takich łatwiej oszukać. Więc wszytsko się zgadza... Niestety.
Wszystkiego po trochu...