kbk wz. 96 BERYL

Przeczytaj regulamin działu - tu najłatwiej dostać bana.

Moderator: Konrad ''Owca''

kbk wz. 96 BERYL

Postprzez jaymz87 » 18 sie 2011, o 16:56

Na sprzedaż leci moja replika, mianowicie karabinek wz. 96 Beryl. Bazą dla berylka był RK-06 Dboys. Jestem jego drugim właścicielem.
Gdy go kupowałem zamontowana była jedynie kolba od beryla i taktyczny chwyt przedni. Natchnęło mnie to do zbudowania pełnoprawnej repliki polskiego karabinka.
Tak więc co zamontowałem z oryginału:

- podstawa szczerbiny
- podstawa celownika
- nakładka rury gazowej
- rura gazowa od Beryla
- obsada łoża i nakładki
- szyna długa RIS (montaż mojego autorstwa)

wszystko trzyma się mocno i nie możliwości aby się coś urwało, zerwało itp (testowane i katowane na licznych treningach i milsimach).

Gdy kupiłem karabinek był problem z kolbą - ruszała się. Problem rozwiązałem za pomocą Poxipolu. Tak samo zamocowana jest również podstawa szczerbiny - wszystko równo
i dokładnie.

W środku siedzi gumka hop siup Guardera (przebieg może z pół paczki kulek), i uzywana lufa precyzyjna Madbull Tigh Bore Barrel ver. 3 (przebieg myślę że ok 2 paczek kulek)
Oprócz tego są kable niskooporowe montowane przez znanego wszystkim Poldcka (swoją drogą serwisowałem u niego Berylka, na co mam dowód w postaci "gwarancji poldkowatości").
W gearboxie siedzą takie rzeczy jak:

- cylinder JBU
- prowadnica Deep Fire
- sprężyna Systema M120

Reszta to czysty chiński stock. Po wyczyszczeniu GB i jego spodkładkowaniu wynik wykazał ok 420 FPS (mierzone na kulkach 0,25)

Zamontowany był również tłok metalowy od JBU, ale niestety zakończył swój żywot jakieś pół miesiąca temu, i zamontowany jest aktualnie
zwykły stockowy tłok.

Karabinek strzela naprawdę ładnie (zasięg po wyregulowaniu hopka to spokojnie 50 metrów), dzieki zamontowaniu precki poprawiło się skupienie i powtarzalność strzału.

Teraz wady. Niewątpliwie największą wadą jest to że brak jest trybu ognia pojedynczego, spowodowane jest to tym że śruba od selektora została za mocno
przykęcona, a nie posiadam w domu odpowiednich kombinerek aby to zrobić (aby było ok wystarczy lekko poluzować śrubę). Mnie osobiście to nie przeszkadza, bo
nauczyłem się dość szybko strzelać pojedynczo na serii (zresztą od kiedy mam ten karabinek zawsze staram się używać semi).

Kolejną z wad, tym razem wizualnych jest krzywo zamontowana szyna ris, co jest spowodowane tym że podstawa sczerbiny od Beryla jest niższa niż podstawa od repliki, pochyłośc widać
dopiero gdy się bliżej przyjrzymy, więc jest to wada czysto estetyczna. Nie wplywa ona również na celowanie przez szynę czy to z kolimatora, czy przez przyrządy mechaniczne.

Ostanio wadą, również estetyczną jest to że ramię celownika jest przytwierdzone do podstawy szczerbinki za pomocą zapałki, niestety nie umiałem dostosowac blaszki tak aby trzymała
mocno ramię celownika.

Więcej wad karabinek nie posiada. Aktualnie jest w stanie "podłącz baterię i strzelaj"

Podsumowując. Kupując moją replikę otrzymujesz już w zestawie:

- replikę kbk wz. 96 Beryl z szyną RIS
- 7 magazynków mid-cap (6 od MAG-a i jeden od Classic Army)
- pokrowiec na baterię montowany na kolbie
- baterię NiMh Action Sport Games o pojemnośći 2000 mAh wtyk mini (ładowana tylko i wyłącznie na mikro od Ansmanna, jestem pierwszym właścicielem, trzyma baaaardzo długo)
- zawieszenie 3-pkt oliv od MW Praszka (wygodne i poręczne).

Powód sprzedaży? Kupuje M4 od G&P, to raz, a dwa że potrzebuje pieniędzy.

Cena jaka mnie interesuje to 1100 zł. Niektórzy spytają się "dlaczego tak drogo za chinola?" A dlatego że włozyłem z niego drugie tyle, aby wyglądał tak jak wygląda, nie będę pisał
ile męczyłem się aby zamontowac tą czy inną część i ile czasu zajęło mi znalezienie dopowiednich części z broni ostrej jak i również koszt oryginalnych elementów.
Tak czy siak, jeśli uważasz że to za dużo, targuj się. Pytania? Więcej zdjęć? Nie ma problemu. Pisz GG 5516622 na pewno się dogadamy.

ZDJĘCIA

http://img685.imageshack.us/img685/8691/zdj295.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/155/zdj294.jpg

Pozdrawiam, Bartek
Ostatnio edytowano 18 sie 2011, o 20:03 przez jaymz87, łącznie edytowano 2 razy
jaymz87

White Cross: Several United Soldiers Częstochowa
Na starym Warriorze od: 0

Re: kbk wz. 96 BERYL

Postprzez Ru-D » 18 sie 2011, o 16:59

Foty nie dzialaja
One Shot = One Zgon