Wystawiam moje dwa maleństwa, które tworzyły niesamowity klimat w moim domostwie. Żadne z nich nie widziało nigdy poligonu, cały swój żywot w moich rękach przeleżały grzecznie na półkach, były jednak regularnie odkurzane :).
Zaczniemy od śmietanki dla kolekcjonerów. SWD G&P- limited edition. Karabin jedyny w naszym kraju. Był opisywany w czasopiśmie Strzał (dokładnie TEN SWD), jako najbardziej podobny do oryginału. Jest jednak odrobinę lżejszy.
Do rzeczy. Wszystkie części drewniane pochodzą z ostrego SWD, podobnie jak poduszka policzkowa (na allegro sama poduszka to jedyne 200 zł :) o drewnach nie wspominając). Od prawdziwka jest także szczerbina oraz pokrywa komory zamkowej. SWD rozkłada się jak oryginał, nawet system spustowy wyjmuje się w identyczny sposób.
Karabin jest egzemplarzem kolekcjonerskim, działa, ale raczej ciężko będzie się nim posługiwać na polu walki. Jeśli ktoś ujarzmi skoki fps (od 480 do 940 fps) to można go używać bezproblemowo, aktualnie jest to najpiękniejsze SWD w kraju :)
Blow-back działa, mechanizm wewnętrzny trzeba często smarować, wszystkie części mechanizmu były robione ręcznie na zamówienie G&P. Ten karabin to na prawdę dużo pracy. Strzelanie to frajda, kopnięcie nie jest takie jak w ostrym odpowiedniku ale jest odczuwalne i bardzo przyjemnie słyszalne. Replika napedzana Green Gasem. W pełni szczelna. Magazynki oczywiście są przerobione z wersji ostrej.
Kilka zdjęć:

Uploaded with ImageShack.us
W komplecie drugi magazynek, oryginalny pas nośny do SWD oraz widoczny na zdjęciach futerał.
Cena: 2200 zł
Kolejna repliką która idzie pod młotek jest AW.338 firmy ARES. Karabin kupiony przeze mnie i lekko podkręcony, jednak doszło do mnie że zabawa w snajpera nie jest dla mnie. W magazynku został zamontowany zawór o zwiększonej przepustowosci, dzięki czemu, karabin dysponuje mocą 510 fps a nie tak jak stock: 460 fps. Jak wiadomo wszem i wobec karabin z magazynkiem CO2 osiąga predkość wylotową ok 660 fps.
Karabin kupiony na spec-shop.pl, jest praktycznie nowy. Jedyna zmiana dotyczyła właśnie zaworu. Żadnych rys, zużyć, pęknięć czy Bóg wie czego. Karabin w komplecie z fabrycznym pudłem, dwójnogiem, montażem do lunety i papierami jest spakowany i czeka na przyszłego właściciela. Taki komplet w sklepie byłby sporo droższy od wymaganej przeze mnie kwoty. Moja cena: 1500 zł za całość. Przypominam, karabin jest praktycznie nowy, nigdy nie był używany na strzelaniu, rekreacyjne 3 magazynki w ogródku zostały wystrzelone i tyle.
Kilka zdjęć:

Uploaded with ImageShack.us
Podaję jeszcze link do albumu ze zdjęciami obydwu karabinów:
http://img696.imageshack.us/gal.php?g=dsc4552a.jpg
Kontakt:
gg: 6382776 (zawsze niewidoczny)
e-mail: skaut.spz@gmail.com
PW
Zawsze można się dogadać, pozdrawiam.