Od razu sorry za post pod postem, ale tam wyżej to przemyślenia a to tutaj to
może odpowiedź.
Stalag Luft III - obóz jeniecki w Żaganiu dla alianckich pilotów. W nocy z 24 na 25 marca 1944 doszło tam do Wielkiej Ucieczki (w 1963 roku nakręcono film na podstawie tych wydarzeń).
Powiązania z moimi postami:
- do ucieczki posłużył jeden z trzech podziemnych tuneli przygotowanych przez jeńców;
- Marsze Śmierci - Żagań jak i Gross Rosen zostały ewakuowane przed frontem Armii Czerwonej;
- Wołów i Żagań to miejscowości położone na zachodzie, które znajdowały się na terenie III Rzeszy;
- alianccy lotnicy walczyli z V1 - albo je zastrzeliwali albo podważali skrzydłem samolotu ich skrzydła w skutek czego rozkalibrowywały się im żyroskopy i spadały one na ziemię (bomby znaczy się, nie samoloty);
- sport - tu nie jestem pewna, może chodzi o "Ucieczkę do zwycięstwa" z 1981, którego akcja rozgrywa się w obozie jenieckim na zachodnich ziemiach i w którym był organizowany mecz pomiędzy alianckimi jeńcami a Niemcami, który to miał odwrócić uwagę od samej ucieczki?; takie nawiązanie do tego starszego filmu... ale ja już pisałam, że sport mi tu nijak nie pasuje :)
Ucieczka była zwycięstwem a zarazem porażką, ponieważ z obozu wydostało się 80 lotników a faktycznie uciekło trzech. Pozostałych złapano. Złapani mieli być rozstrzelani na specjalny rozkaz Hitlera (Sagan-Befehl), ale w efekcie tylko 50 spotkał ten los.
P.S. Pewnie co poniektórzy będą się śmiać, ale... Istnieje ciekawe nawiązanie powyższej historii do sportu i
rogatego zwierzątka. Jak się dowiedziałam część jeńców ze Stalag Luft III po Wielkiej Ucieczce trafiło do obozu w moim rodzinnym mieście, czyli... Jeleniej Górze. A tutejszym obozie zorganizowany był kiedyś mecz pomiędzy więźniami a SS-manami. Jakby ktoś chciał poczytać to zamieszczam link do wspomnień pana Arnolda Mostowicza
http://www.album.fotosejm.pl/album/t_3.htm